Followers

Tuesday

Perniagaan Sunnah Nabi S.A.W


Pandangan Islam Tentang Perniagaan


perniagaan sunnah nabi & perniagaan juga dituntut dalam islam 

  • Berniaga itu adalah Fardhu Kifayah
  • Berniaga itu adalah sistem muamalat iaitu sistem memberi
  • Setiap perkara berniaga wajib berlandaskan dan rujuk dengan hukum syarak.
  • Islam pandang tinggi pada peniaga dan usahawan.
  • Dalil Al Quran tentang perniagaan ,Firman Allah "Wahai orang2 yang beriman,janganlah kamu makan(gunakan) harta2 kamu sesama kamu dengan jalan yang salah(tipu dan sebagainya) kecuali dengan jalan perniagaan yang dilakukan secara suka sama suka diantara kamu,dan janganlah kamu berbunuh bunuhan sesama sendiri.Sesungguhnya Allah sentiasa Mengasihani kamu."(An Nisa : 29)
  • Sabda Rasulullah s.a.w "9/10 rezeki adalah datangnya daripada perniagaan".(Riwayat Tarmizi)
  • Rasulullah s.a.w berniaga dan sebelum usia baginda mencecah 25 tahun baginda telah pun bergelar jutawan.

19 comments:

  1. minta permission untuk share. Thanks

    ReplyDelete
  2. sy pun minta izin.. trima ksih.. =)

    ReplyDelete
  3. Anonymous7/08/2013

    saya dah lama cuba berjinak2 dgn perniagaan...tapi sering tewas dengan kelemahan diri sendiri...tazkirah saudara telah memberi sedikit kekuatan kepada saya..terima kasih.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous1/25/2016

      Kalau benar nak buat perniagaan . saya ada satu perniagaan yang memerlukan hanya RM100 sebagai modal. Whatsaap saya di nombor
      01124273036

      Delete
  4. mohon share....ayuh sebarkan kebaikan...mudah2an dapat dikongsikan manfaatnya bersama...

    #mohon izin iklan: kepada anda yg berminat mnjalankan perniagaan Farmasi, boleh hubungi saya, FB--> Khairiah Ahmad Kadir : 012-7031425 (whatsapp pun boleh)..tQ.

    ReplyDelete
  5. mohon share ye... :)

    ReplyDelete
  6. salam tuan, mohon share and copy ya...

    ReplyDelete
  7. Mohon utk share..tqvm

    ReplyDelete
  8. silakan share..jazakallah :)

    ReplyDelete
  9. Assalamualaikum!

    saya ada jalan untuk perniagaan yang mudah...tidak membebankan malah memberi dan menyebarkan kebaikan bukan saja pada diri malah pada semua orang!

    modal murah...tiada risiko kegagalan....tiada pengalaman pun boleh sertai kami....sila like FB page saya untuk tahu lebih lanjut...

    https://www.facebook.com/pages/Manis-Untuk-Sihat/185444168162812?ref=hl

    atau hubungi (misscall pun takpe) : 012-7443717

    atau email saja ke: zharif_zani@yahoo.com

    ReplyDelete
  10. Pernah kah ????..

    Pagi2 nak pegi keja..alahai..
    ● nk rempuh jem ..
    ● rushing kejar anak ke rumah pengasuh
    ● berlari nk punch card / thum print..nti kena warning letter..
    ● dh tau pun..akn buat kerja yg sama spt hari2 dn bln2 yg lps..
    ● yg bernasib baik bleh balik on time.. yg kn standby utk bos/keja overload..stayback till nite..
    ● balik jem lagi..perut lapar..
    ● jika nasib baik suami tlg masak/ tapaukan mkn mlm.. atau cpt2 balik kn masak.. nk jimattt..
    ● kdg2 balik umah anak dah tido.. x dan nk bermanja2..
    ● borak2/bermesra dgn suami kejap2 jer.. x sabar nk rehatt
    ● kul 11 dh tido.. nk solat malam kot yer la larat bangunn..penattt
    ● esok mula rutin yg sama..ulang..ulang.. sampai pencen kah???
    ● Hujg tahun KPI >> Nk nilai pretasi kerja..
    Bos kata kita kena upkan prestasi .. bykkn output.. think out of box..dn mula compare2 kita dgn staff yg kaki "kipas"..
    ●Nak dpt bonus>> bos kata performwnce co x bagus..so bonus thn ni sikit..
    ● baca paper harga brg2 keprluan dan naik..
    ● keja sebulan utk dpt gaji betul3 utk langsaikan hutang.. kereta..rumah..duit pgasuh..anak2..lom lg hutang kad kredit /loan..
    ● 10hb..gaji dah habisss..


    Betul kah??....

    keja sana sini..kt korbankan masa diri sdiri dn family..untuk KEMBANGKAN BISNESS ORG LAIN.. gaji sama.. nk lebih kena kipas lebih.. ada degree pun x ada makna..
    Harga brg naik.. kesian suami.. tak boleh nk pressure selalu..nti jd punca gaduh..

    Apakah Jln Alternatif nak keluar dr "DUNIA" itu ??????

    >>>>> BERNIAGA SENDIRI..

    Para Wanita diluar sana, adakah anda mahukan masa yang lebih bersama keluarga, mahu fokus kepada membesarkan dan mendidik anak2 sendiri dan bukannya minah indon atau guru2 taska / tadika yang kita tidak tahu latarbelakang mereka apakah lagi tahap intelektual mereka... dengan degree yang ada pada kita selaku IBU KANDUNG, mengapakah kita meminta mereka mengajar dan mendidik anak2 kita sedangkan kita lebih ariff dari mereka. Banyak peluang yang ada. Jangan malu atau segan berniaga, mempromosikan barang2 perniagaan anda. Internet kan ada.... Shaklee, perniagaan dihujung jari anda... Tupperware, perniagaan tupperware yang cantik, kualiti dan warna warni. Pilihan ditangan anda.

    ReplyDelete
  11. Mohon share n copy yaa

    ReplyDelete
  12. Anonymous4/22/2014

    salam..mohon share tuan

    ReplyDelete
  13. Mohon share ye :)

    ReplyDelete
  14. Ramai yang malu berniaga. Ramai pula yang mengetawakan orang yang berniaga. Tidak perlu malu, sekiranya perniagaan itu adalah perniagaan kebaikan. Apatah lagi ia adalah salah satu sunnah Rasulullah yang ramai orang Islam tertewas.

    ReplyDelete
  15. Anonymous12/18/2014

    Allahumma salli `ala muhammad wa`ala aali muhammad....


    Assalamualaikum...maaf tuan rumah..saya mengambil kesempatan disini...sebab ini adalah peluang buat kita semua...

    Membongkar Rahsia menjana pendapatan mudah hanya dengan telefon bimbit...

    Tone excel bukanlah program MLM,

    Tone Excel adalah Program Rujukan Komuniti.

    Tone Excel adalah Sebuah Program yang baik...

    Konsepnya adalah perkongsian keuntungan antara syarikat dengan pengguna melalui penjimatan kos pengiklanan...

    Hanya ikuti 3 Langkah mudah untuk jana pendapatan;

    1- Guna simkad Tone Excel seperti biasa...
    2- Cerita kepada semua kenalan tentang kebaikkan simkad Tone Excel...
    3- Bila mereka join dan ikut serta pakai Simkad Tone Excel, Syarikat bayar komisen secara berterusan...

    ps: Bukan itu sahaja.. setiap topup..sesiapa yang anda taja..seberapa ramai orang anda taja..semua mereka menopup topup simkad kredit hanset.. pun syarikat bayar komisen secara berterusan tanpa putus-putus...

    #call / #wechat / #whatsapp / #Pm FB.
    019-729 2785...

    #Facebook..
    --> https://m.facebook.com/?_rdr#!/home.php?soft=more

    #Fenomena Ni Mungkin Hadir Sekali Sahaja Dalam Hidup Kita... #bertindakk sekarang!!!

    ®Saya tak tahu macam mana lagi nak maklum pada semua...ini betul-betul peluang keemasan...

    ReplyDelete
  16. ..alhamdulillah..skrg sya berniaga juga..
    ..jom ke blog saya...
    arcabeuty.blogspot.com

    ReplyDelete
  17. Anonymous7/14/2015

    pnjm utk share yeh

    ReplyDelete