Followers

Monday

Hukum Simpan Gambar Bukan Muhrim?

Ada orang tanya ana baru-baru ni,apakah hukum menyimpan gambar perempuan/lelaki yang bukan muhrim,maksudnya gambar kekasih.Ana pun macam yakin tak yakin jawab soalannya,ana cakap kalau hukum bercouple pun Haram inikan pula hukum menyimpan gambar bukan muhrim.

Hukum menyimpan gambar bukan muhrim ramai yang berpendapat ianya haram kerana jika menaikkan nafsu syahwat dan jika pasangan tidak menutup aurat ternyata ianya haram.Ada juga yang berpendapat,selama mana gambar bukan muhrim kita simpan,selama itulah dosa yang kita dapat dari Allah..Allahualam =)

Sabda Rasulullah s.a.w..

"...antara keelokan Islam seseorang muslim ialah meninggalkan perkara-perkara yang tidak layak dengan dirinya..." (al-Bukhari dan Muslim)

Di bawah ni ada video yang menjelaskan kepada kita tentang hukum menyimpan gambar kekasih..


"Cari Isteri Untuk Di Jadikan Kekasih"
BUKAN
"Cari Kekasih Untuk Di Jadikan Isteri"

20 comments:

 1. camne plak law kite bergambar dengan kekasih? ape hukum nyerr?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8/15/2013

   anda dah kahwin belum ? kalau belum haram laa jadinya sebab anda sudah menghampiri zina :)

   Delete
 2. kalau bergambar tapi jaga jarak macam mana? syukran.

  ReplyDelete
  Replies
  1. untuk ape tujuan gmbr itu diambil..klu ia adalah ada kaitan dgn saty tujuan y khusus..y mmg x dpt dielak...harus..tp jikalau saje2...baik elak..bmbg dr hukum harus akan tmbul fitnah dan jtuh haram..hukum brubah mgikut keadaan

   Delete
  2. Meh kita bagi jelas. Pernah dengar hukum 'Syubahah'? Syubahah itu bukan haram. Bukan halal. Hampir serupa dengan makruh. Seperti kata Nabi SAW, "Syubhah itu adalah seperti seorang pengembala membawa haiwan gembalaannya meragut di kawasan berdekatan dengan tanaman orang lain (Bila2 masa haiwannya bisa masuk ke kawasan orang itu). Setiap raja ada kawasan larangannya. Dan kawasan larangan Allah adalah perkara-perkara yang diharamkannya." (Riwayat Bukahri & Muslim)

   Syubhah itu bukan dilarang (haram) tetapi ditegah (sewajarnya dijauhi).

   Tentang hal menghampiri zina, berkekasih itu adalah perkara syubhah. Tetapi masih belum jatuh "menghampiri zina". Tafsiran sahih ayat 32 Surah Al-Isra itu membicarakan mengenai zina hati, kerana terdapat riwayat seseorang bertanyakan kepada nabi cara penzinaan (setubuh) yang tidak diharamkan. Ketika itu ia sudah menghampiri zina. Kehendak hati terhadap sentuhan bersyahwat@ghairah dengan pasangan bukan muhrim (Nabi sebut 'muhrim' bagi orang yang halal berkahwin)

   Dalam satu riwayat lain, Nabi pernah berkata: "Sesungguhnya Allah telah tetapkan beberapa bahagian zina, dan kamu tidak akan terlepas daripada zina jika melakukannya;
   (1) Zina Mulut: Mulut yang mengucapkan kata-kata ghairah/syahwat.
   (2) Zina Mata: Mata yang melihat perkara yang mengghairahkan syahwat.
   (3) Zina Telinga: Mendengar kata-kata yang ghairah.
   (4) Zina Tangan: Tangan yang meramas (memegang/sentuhan dengan ghairah).
   (5) Zina Kaki: Perjalanan/langkah menuju ke tempat penzinaan itu.
   (6) Zina hati: Hati yang menghendakkan kepada penzinaan itu.

   Kamu sudah jatuh kepada menghampiri zina jika ada niat mahukan penzinaan.

   Delete
 3. Anonymous6/04/2014

  Apa hukum suami 'like' gambar wanita bukan muhrim?

  ReplyDelete
  Replies
  1. elakkan somthing y timbulkn fitnah dan persengketaan,hati pempun sgt halus dan fragile...bmbg ia adalh isu kecik diperbesarkan

   Delete
 4. Apakah hukum nya kalau kawan menghantar gambar nya kepada kita,dan kita tidak memadam gambar itu??????

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11/21/2015

   Sekiranya gambar itu gambar yg sopan dan menutup aurat serta tidak bertujuan utk menaikkan syahwat, maka ianya dibolehkan. Tetapi sekiranya gambar tersebut bertujuan utk menaikkan syahwat anta, maka ianya adalah HARAM kerana ianya taqrabuzzina iaitu menghampiri zina. Tetapi sekiranya rakan yg menghantar gambar tersebut berlainan jantina, seeloknya jgn simpan utk mengelakkan berlakunya perkara yg tidak diingini. Wallahualam.

   Delete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Apakah hukumnya seorg laki2 menyiman gambar wnita bukan muhrim di dlm telefon bimbitnya ... kmudian stelah brkhwin gambar itu msih ada ... adakh lelaki trsebut berdosa krana mnyimpan gambar istrinya ktika bukan muhrim ?

  ReplyDelete
 7. Apa hukum jika simpan gambar arwah tunang(perempuan)? Sama ada menutup aurat dan tidak (tidak bertudung), dan simpanan hanya untuk kenangan?

  ReplyDelete
 8. Apakah hukum wanita yang sudah berkahwin menyimpan gambar lelaki lain yg bukan muhrim baginya di dalam beg duit ataupun handbag??

  ReplyDelete
 9. Apakah hukum wanita yang sudah berkahwin menyimpan gambar lelaki lain yg bukan muhrim baginya di dalam beg duit ataupun handbag??

  ReplyDelete
 10. bukankah sambil menyimpan foto laki/perempuan lain yg bukan suami/istrinya itu membuat bathin pelaku selalu mengingat-ingat orang yang ada di foto tadi?
  bukankah membuat bathinnya mendua?jika dikaitkan zina,memang yang ada tertulis zina mata,zina lafas kata,zina tangan,zina faraj,tdk disebutkan zina bathin.bgmn ini?

  ReplyDelete
 11. Kalau suami ade gambar bogel kekasihnya.adakah dosa nya tak terampun.selagi gambar itu ade dlm hpnya.dosa ke dua2 nya

  ReplyDelete
 12. Anonymous3/29/2017

  Assalamualaikum wr.wb.

  Saya ini menanyakan, bagaimana jika foto tersebut hanya lah foto kenang kenangan dengan kawan? Tidak ada sama sekali perasaan apapun, hanya disimpan untuk jadi kenang kenangan saja..

  ReplyDelete
 13. Apa hukum jadikan gmbr kpop(lelaki) sebagai wallpaper

  ReplyDelete
 14. Bagaimana pula klu menyimpan gmbr perempuan bkn muhrim utk tujuan rujukan (lukis) dn tanpa pengetahuanya..?

  ReplyDelete
 15. Anonymous12/20/2017

  Apa hukum isteri selfie dan hantar gambar itu kepada rakan setugas lelaki melalui wassap personal?

  ReplyDelete