Followers

Sunday

Istimewa Seorang Wanita

 1. Doa wanita lebih makbul daripada lelaki kerana sikapnya yang penyayang..sabda rasulullah "doa ibu lebih makbul drpd bapa dan doa orang2 penyayang tidak akan di persiakan"
 2. Sabda Nabi s.a.w " wanita yang tinggal bersama anaknya akan tinggal bersama aku di syurga kelak"
 3. Wanita yang solehah lebih baik daripada 1000 lelaki yang soleh.
 4. Syurga di bawah telapak kaki Ibu.
 5. Aisyah r.a. berkata " aku bertanya pada rasulullah SAW, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab baginda "suaminya". Siapa pula berhak terhadap lelaki?" jawab Rasulullah SAW "Ibunya"
 6. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa di bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat pada suaminya, masuklah dia dari pintu  surga mana saja yang dia kehendaki.
 7. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah SWT  memasukkan dia kedalam surga lebih dahulu daripada suaminya ( 10.000 tahun ).
 8. Apabila seorang perempuan  melahirkan anak, keluarlah ia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkan.
 9.  Apabila memanggilmu dua orang ibu bapamu  maka jawablah  panggilan ibumu dahulu..
 10. Wanita yang taat pada suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan, semuanya beristigfar baginya selama dia taat kepada  suaminya dan rekannya ( serta  menjaga sembahyang dan puasanya ).
"Syurga Di Bawah Telapak Kaki Ibu"

2 comments:

 1. Mana kamu dapat? Nice :) meletakkan wanita di tempat yabg selayaknya :) Sebab perempuan ni kadang2 tak tahu yang mereka ni ada tempat di sisi Allah.. Bahkan lebih mulia dari yang lain..

  ReplyDelete
 2. Anonymous4/30/2011

  memang betul perempuan lebih mulia di sisi allah berbanding lelaki..sbb tu "syurga di bawah telapak kaki ibu(perempuan)".. =)

  ReplyDelete