Followers

Tuesday

Lailahailallah

Wahai orang-orang yang beriman, (untuk bersyukur kepada Allah) ingatlah serta sebutlah nama Allah dengan ingatan serta sebutan yang sebanyak-banyaknya .Dan bertasbihlah kamu kepadaNya pada waktu pagi dan petang. (Al Ahzab 41-42)

Kehebatan Kalimah Lailahailallah..
 • Tidak akan berlakunya hari kiamat selagi ada orang menyebut kalimah Lailahailallah.
 • "Dari Abu Hurairah Radiallahuanhu, ia berkata : Telah bersabda Rasulullah Sallallahu Alaihi Wasallam : Yang akan mencapai kebahagiaan dan keuntungan melalui syafaatku ialah orang yang mengucap kalimah Lailahaillallah dengan hati yang ikhlas".(Riwayat Al-Imam Al-Bukhari).
 • Sekiranya di sediakan dacing,7 petala langit berada di sebelah dan sebelah lagi Kalimah Lailahailallah pastinya akan berat di sebelah Kalimah Lailahailallah.
 • Rasulullah SAW telah bersabda: “pada hari kiamat orang yang paling beruntung mendapat syafaatku ialah orang yang banyak membaca kalimah ‘Laailaha illallah’ dengan hatinya dan jiwanya iaitu dengan hati yang ikhlas”.
 • Rasulullah SAW bersabda: Hendaklah kamu sentiasa perbaharui iman kamu. Para sahabat Rasulullah SAW berkata ‘Wahai Rasulullah SAW, bagaimanakah kami perbaharui iman kami? Rasulullah SAW menjawab ‘ucapkanlah Laailaha illallah sebanyaknya’.
 • Apabila seorang hamba mengucapkan kalimah ‘Laailaha illallah’ dengan ikhlas hati, maka pintu langit terbuka bagi kalimah ini sehingga ia sampai ke Arasy, dengan syarat ia menjauhkan diri dari dosa besar.
 • Kunci syurga bagi seseorang adalah dengan menyebut kalimah Lailahailallah.
Bulan Ramadhan yang penuh barakah ini perbanyakkan menyebut kalimah Lailahailallah dan berzkir.Kerana hanya dengan mengingati Allah hati akan menjadi tenang.
Ingatlah!Untuk memiliki keindahan hidup suatu hari nanti tidak memerlukan duit,harta dan pangkat sebaliknya hanya perlu perbanyakkan zikir lailahailallah kerana inilah "kunci syurga" yang di janjikan Allah s.w.t.
Allahualam..


"TiadaTuhan Melaikan Allah..Nabi Muhammad Pesuruh Allah."

1 comment:

 1. Anonymous10/23/2011

  berapa jumlah lafal laillahailallah di dalam Al-Qur'an?

  ReplyDelete